CHX

14.04.2013 | Kategória: Caravan&Activity

seraky285

Chamonix – ako cítiť aj z nálepiek na autách miestnych CHX je niečo zvláštne, je niečo viac ako iba horské stredisko. Nečudo, veď toto desaťtisícové mesto pod Mont Blancom je jedným z najnavštevovanejších na svete. Sezóna tu nikdy nekončí, zimná sa prelína s letnou, dostatok snehu, slnka a hlavne prevýšenie od 1.000 po 4.810 metrov  vysoký Mont Blanc, k tomu vytvára ideálne predpoklady.  Centrum mesta dýcha športovou atmosférou každý deň. Pešia zóna okolo rieky Arve je plná obchodov a reštaurácií, či barov. Zmes návštevníkov je neuveriteľná, vekovo aj jazykovo perfektne namixovaná. Športový charakter sa nedá nevšimnúť, výklady obchodov sa venujú aktuálnym outdoorovým trendom. Široké prachové lyže, freeride, či skialp vybavenie od všetkých možných výrobcov, carver tu vo výklade nevidno. Ešte aj pri večernej prechádzke stretávate ľudí s výstrojom, úväzmi a železami  takmer všade. Aj v baroch či v reštauráciách, kde sa chodí vychutnať gastronómia a  denné zážitky priamo z ľadovcových zjazdov. Bujarí nočný život tu nečakajte, ráno je tu nová výzva, hore to bude opäť o niečom novom.

blanche 234

Areál Grands Montets je najväčším v stredisku. V časti Argentiére (1.252 m) pri dolnej stanici lanovky na Grands Montets (3.275 m) je veľké parkovisko. Nikdy sme ho nezažili zaplnené. Asi aj vďaka premyslenej sieti skibusov v celej lokalite, samozrejme grátis. Nie je problém tu stáť dva, tri dni. Najlepšie miesto je pri rieke na vzdialenejšej strane parkoviska od lanovky, ale zas bližšie k obchodíkom s čerstvými bagetami. Pozor, aby ste nezavadzali autobusom, ktoré využívajú cestu okolo parkoviska celý deň ako okružnú pri otáčaní.

skok443

Hore, to je raj pre freeride. Lyžovanie po zjazdovkách sa tu moc nenosí, aj keď sú perfektne upravené s prírodným snehom. Určite treba vyskúšať zjazd po Glacier des Rognons a majestátnom Glasier d´Argentiére s prevýšením v ideálnom prípade viac ako 2.000 m. Tie scenérie a zmeny terénu od pláni po jazdu v serakoch stoja za to. Nás ale veľmi zaujala aj druhá strana masívu. Od kabínky Bochard (2.765 m) traverzom popod skalnú stenu nad  oblasť Combe dé la Pendant, sa dostanete k severným svahom s ideálnym snehom. Voľné pláne, široké aj divoké žľaby, končiace riedko zalesnené smrekom opadavým a borovicou, je ozaj rajom. Pozor, aby ste nezišli pod spodnú sedačku Retour Pendant, skončíte v lese nad riekou a na ceste medzi Chamonix a Argentiére.

skok266

Z Grands Montets je možné zlyžovať až k ústiu údolia Vallée Blanche. Nádherný dlhý panenský zjazd končí nebezpečným zľadovateným korytom. Doporučujem mať základnú výbavu pre zlaňovanie. V závere je terén náročný na orientáciu. Samozrejme nie je značený, tak nastupovať len pri garancii dobrého počasia. Tiež počítajte s návratom zubačkou z Montenvers Mer de Glace do Chamonix a odtiaľ skibusom.

Areál Brévent – Flégére sa neoplatí vynechať, aj keď na Montets je týždeň málo. Už len kvôli neopakovateľným výhľadom na celý masív Mont Blanc to stojí za to. A Chamonix máte pod sebou z Le Brevent (2.525 m) ako na dlani. Aj tu je z čoho vyberať. Absentujú síce možnosti ľadovca a dlhých zjazdov, ale inak najmä v časti Floria úžasné. Nočné státie jednu noc na parkovisku lanovky La Flégere v časti Les Praz (1.035 m) bez problémov.

chx okno

Je čas na mystický Vallée Blanche. Parkujeme tri dni v časti Les Planards, na parkovisku medzi dolnou stanicou zubačky a malou sedačkou. V smere od centra, za železničným priecestím zubačky vľavo. Oproti nám stojí partia s veteránom AVIA. Ráno nás čaká peší presun k lanovke na Aiquille du Midi (3.842 m). Netreba sa ponáhľať, ráno býva nával a my si chceme deň vychutnať. Pri vstupe je turniket kde vás aj odvážia a ideme hore. Takmer všetci kompletne vystrojení, preto asi aj tá  váha aby sa lanovka nepreťažila. S nami v lanovke ide aj sám Glen Plake. Tento deň bude výnimočný. Hore nás síce trochu vyfúka silný vietor pri – 28 C, ale zostup cez hrebeň nám zrýchlia mačky. V sedle sa vietor utíšil. Obrovský svet snehu a ľadu. Ideálne  počasie a po kolená v prašane. Netreba žiadny komentár. Tešíme sa na zajtra. Čaká nás pohľad na Monte Bianco po italsku.

CHX Midi1

Nepresúvame sa do talianskeho Courmayer po vlastnej ose. Jednak v rámci skipasu Mont Blanc Unlimited je aj prevoz autokarom (príplatok 12 EUR) cez tunel Mont Blanc, ale aj pre možnosť zlyžovať v prípade vhodných podmienok späť do Chamonix. Už na lanovke v La Palud (1.370 m) je cítiť, kde to ideme. Tabule nás informujú, aj varujú. Zjazdovku tu nečakajte. Nečakajte ani značenie, či horskú službu. Lavínová výbava, istiace prostriedky a mobilný telefón i vysielačky považujeme za samozrejmé. Tak ako poistenie OEAV. Bezplatne si prečipujeme skipas pre taliansku stranu a v spoločnosti 100% vystrojených freeriderov sa vyvezieme hore. Čaká nás zážitok, hore nám obsluha odoberie lyže a batohy a s úsmevom naloží do vozíka, ktorý popri strmých kovových schodoch vyvezie veci hore. My musíme vystúpať tunelom po kovových schodoch, čo nemajú konca, vo výške 3.375 m, celkom dobrý tréning. Odmena je ale úžasná. Nelyžované žľaby a pláne, kde sa len pozriete. Slabých – 15 C, jasno, takmer bezvetrie a luxusný sneh.

 

CHX blanche70

Ako z filmu. Ako z freeride sna. CHX Ďakujeme.

 

cour m 97 Cour12


Podobné články

Spolupracujeme s